Nieuws

Broodfonds Peel en Maas

Broodfonds Peel en Maas: van en voor zelfstandige ondernemers

Ben jij zelfstandige en twijfel je over het afsluiten van een kostbare verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (AOV)? Dan is deelname aan een broodfonds een prima alternatief. Er zijn in Nederland bijna 600 broodfondsen en sinds ruim 2 jaar is ook in de gemeente Peel en Maas zo’n fonds actief. En het goede nieuws is dat zich nog nieuwe deelnemers kunnen aansluiten.

Een broodfonds, wat is dat?  

Kort samengevat is een broodfonds een collectief van zelfstandige ondernemers, die samen een vangnet creëren bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Elk lid stort iedere maand een van tevoren zelf gekozen bedrag (tussen € 33,75 en € 112,50) op de eigen broodfondsrekening. Zodra zich iemand ziek meldt, schenken alle leden vanaf hun eigen rekening een klein bedrag aan de zieke, die zich daardoor toch verzekerd weet van een inkomen. Die uitkering (min. € 750 en max. € 2500 per maand) duurt maximaal 2 jaar.

Een broodfonds telt maximaal 50 deelnemers en een belangrijk uitgangspunt is dat leden elkaar vertrouwen, waardoor controle bij arbeidsongeschiktheid niet nodig is. In de praktijk wordt slechts 1 tot 2 procent van de aangesloten zelfstandigen ziek, waardoor er niet veel hoeft te worden uitgekeerd. Zodra je vertrekt bij een broodfonds of met pensioen gaat, neem je het bedrag mee dat op je eigen rekening staat. Dat geld blijft namelijk gewoon van jou.

Tip: je kunt deelname aan een broodfonds combineren met een AOV. Als je daar kiest voor een eigen-risico-periode van twee jaar beperk je de premie, terwijl je in de tussentijd kunt terugvallen op het broodfonds.

Voor wie?

Je kan meedoen aan het Broodfonds Peel en Maas

1) als je langer dan 1 jaar zelfstandig ondernemer bent in de gemeente Peel en Maas
2) je minimaal € 750 gemiddeld per maand haalt uit de netto winst van je onderneming
3) je bij toetreden arbeidsgeschikt bent

Wat zijn de kosten?

De inschrijvingskosten voor het broodfonds bedragen eenmalig € 225. Verder betaal je maandelijks € 13,50 aan contributie (voor o.a. administratie en begeleiding) plus de inleg die elke ondernemer dus zelf mag bepalen binnen de eerder aangegeven marge.

Interesse?

Is je interesse gewekt en wil je graag meer informatie? Op de site Broodfonds.nl lees je nog veel meer. Uiteraard kun je hiervoor ook terecht bij het bestuur van Broodfonds Peel en Maas. Stuur een e-mail naar secretariaatbfpeelenmaas@gmail.com en wij nemen snel contact met je op. Wellicht mogen wij jou dan binnenkort verwelkomen als lid van het Broodfonds Peel en Maas.